Kaffe är ett måste!

När jag är ute i skogen eller vart som helst för den delen så måste jag ha kaffe. Jag dricker ofantliga mängder kaffe och en dag i skogen är inget undantag. Då vill jag att det ska vara ett gott kaffe och för mig finns det inget annat alternativ än det klassiska kokkaffet.

Idag finns det massor med alternativ till kokkaffet och jag har inte provat dem alla. Men det finns några saker som jag tycker är viktiga när det kommer till kaffe ute i naturen. Ett av dem är att det ska till en eld för att tillaga kaffet. Alltså en termos med bryggkaffe hemifrån i all ära men är jag ute i skogen så gör jag gärna upp en liten kaffebrasa och kokar mitt kaffe istället. Det tar minimalt med tid och det ger tid till reflektion och samtidigt så är det otroligt mysigt. Man får lite tid att bara tömma skallen dessutom så får man upp värmen lite om det är kyligt i luften.

kaffe
kaffe

Men det finns ju andra alternativ för att få till en kopp kaffe utan att det måste vara kokkaffe. Ett alternativ är att bara koka upp vattnet över elden och slå ner det i en kopp med pulverkaffe eller snabbkaffe. För egen del så undviker jag gärna snabbkaffe så långt det är möjligt då jag tycker det smakar förfärligt i jämförelse med ”riktigt” kaffe. Det går ju även att ”brygga” kaffe genom att ta med filter och någon form av filterhållare och låta kaffet filtreras ner. Tyvärr så blir det problem om det inte är sommarvarmt ute då kaffet under rinnandet svalnar för mycket och när det är dags att dricka det så är det inte tillräckligt varmt längre och häller man då inte i sig koppen så är det snart kallt.

Nej det som för mig är det rätta alternativet är kokkaffe. Man slår ner kaffet i det kalla vattnet och så ställer man den antingen vid sidan av elden på marken (för att undvika så mycket sot som möjligt) eller så hänger man den helt sonika över elden. Oftast så kanske det handlar om en kortare paus under vandringen och då orkar man inte vänta på någon glöd och då får det bli över den öppna elden.

Vissa säger att kaffet inte ska koka utan bara komma upp till sjudning för att sedan ställas av. Jag är av den uppfattningen att kaffet ska koka åtminståne någon minut eller en och en halv. Sedan ställs kaffet åt sidan så att sumpen får tid att sjunka ordentligt och så är kaffet klart. Det finns givetvis en mängd sorters kaffe man kan använda till detta och här är det egentligen malningen som är viktigt. Själv föredrar jag ett mörkrostat kaffe med mycket arom och det ska alltså vara grovmalet när det ska kokas. Utbudet av kokkaffe i butikerna brukar vara ganska skralt men jag tycker att man kan lägga en liten slant på att faktiskt köpa kaffet på lösvikt i hela bönor och mala själv alternativt låta butiksbiträdet mala bönorna till ett kaffe som passar för kokning.

Hur gör du med ditt kaffe när du är ute i skog och mark? Kör du med snabbkaffe, kokkaffe eller kanske något annat alternativ? Idag finns det ju även prylar för att få till en bra espresso med fin crema ute i fält. Skriv gärna en kommentar om hur du brukar fixa till kaffet.

kaffe
Share this Post:

1 Comment

  1. För de mesta koka över öppen eld .. ibland jetboil med kaffe press. Maler alltid bönorna på plats

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*